Totul despre perimenopauză, menopauză și postmenopauză

Totul despre perimenopauză, menopauză și postmenopauză

Cauzele perimenopauzei
Declinul funcției de reproducere este inerent naturii. Acesta este un proces de neprevenit la care este susceptibilă orice femeie.  Ovarele nu mai produc hormoni, iar menopauza se apropie.
Fabrica de risc
Un debut mai devreme al perioadei de premenopauză este facilitat de:
·     boli inflamatorii cronice ale zonei genitale;
·     istoric de intervenție chirurgicală ovariană;
sarcina extrauterina;
·     mai multe avorturi;
chimioterapie , radioterapie;
·     utilizarea necontrolată a contraceptivelor orale;
·     infertilitate;
·     disfuncție a glandei tiroide, a glandelor suprarenale. 

Estrogenii participă la procesele metabolice ale calciului, colagenului, colesterolului și accelerează metabolismul general. Lipsa hormonului duce la scurgerea calciului din țesutul osos, reducându-le puterea. Elasticitatea pielii, a ligamentelor articulațiilor și a ligamentelor de susținere a organelor interne scade. Metabolismul încetinește, are loc redistribuirea și depunerea țesutului adipos, iar colesterolul dăunător se acumulează. În mucoasele tractului și vaginului predomină  modificări atrofice care fac organismul sensibil la infecții urinare, crește uscăciunea, ce provoacă disconfort.
O scădere a cantității de estrogen stimulează glanda pituitară să producă hormoni foliculo-stimulatori și LH (FSH și LH), creșteri nocturne ale hormonului de stimulare a tiroidei (TSH). Apar modificări în funcționarea sistemului nervos autonom,  care se manifestă prin bufeuri nocturne și transpirație.
Simptomele premenopauzei
Scăderea producției de estrogen are loc treptat. Prin urmare, schimbările în corpul feminin se desfășoară cel mai adesea fără probleme și treptat. Funcția de reproducere reacționează prima și fondul emoțional se schimbă.
Iregularitatea ciclului menstrual
Durata și natura descarcării se modifică: ciclul scurt cu descărcare redusă alternează cu o întârziere lungă, după care apare menstruația cu creșterea volumului sanguin și pentru o perioadă  mai lungă de timp. Ovulația nu are loc în 99% din cazuri. Însoțită de o imagine a sindromului pre menstrual : umflarea sânilor, dureri dureroase în abdomenul inferior și spate, umflare generală.
Modificări în funcționarea sistemului nervos autonom
Exprimată în special sub forma unei reacții vasculare, care este cunoscută de toată lumea ca o grabă. Aceasta este o senzație bruscă de căldură la nivelul feței, gâtului, pieptului, care este însoțită de înroșirea pielii, o senzație de înfundare și lipsă de aer. Scăderea căldurii este înlocuită cu transpirație. Este posibil să existe transpirație puternică noaptea, ceea ce poate afecta calitatea somnului. Simptomele autonome ale premenopauzei la femei sunt mai pronunțate în timpul evenimentelor stresante.
În plus, există senzații de întreruperi ale ritmului cardiac și bătăi rapide ale inimii. Mulți oameni se plâng de somn superficial, care nu aduce un sentiment de odihnă, sau insomnie, slăbiciune în timpul zilei și dureri de cap.
Probleme ale vieții intime
În această stare, există o scădere a atracției față de partener. Hipoestrogenemia duce la modificări ale epiteliului tractului genital, care se manifestă sub formă de uscăciune a membranelor mucoase ale vulvei și vaginului. Acest lucru provoacă disconfort în timpul actului sexual, abraziuni, crăpături, mâncărime și dureri după.
Tulburări psiho-emoționale
Creșterile hormonale provoacă schimbări de dispoziție, lacrimi, anxietate internă nerezonabilă și tensiune. Femeile aflate în premenopauză sunt excesiv de iritabile, uneori chiar agresive. Predispus la depresie și dramatizarea excesivă a situației. Pe acest fond, bolile mintale pot apărea mai întâi dacă există o predispoziție.
Complicații
Dezechilibrele hormonale în timpul premenopauzei pot provoca probleme medicale  ale  organelor reproducătoare. 
Lipsa secreției vaginale duce la un dezechilibru al microflorei, la activarea microorganismelor oportuniste și a ciupercilor de drojdie. Se dezvoltă vaginoză bacteriană și vaginită candidoză (afte), care sunt dificil de tratat.
Premenopauza severă și complicațiile grave pot fi prevenite prin consultarea unui medic la primele simptome ale neregulilor menstruale.
Diagnosticare
Efectuarea oricărui diagnostic începe cu o conversație: plângeri, o istorie detaliată a dezvoltării bolii, factori anteriori.
După aceea, tractul genital este examinat într-un scaun ginecologic:
·    examinarea organelor genitale externe, examinarea internă în oglinzi;
·     se efectuează colposcopia - examinarea membranei mucoase a colului uterin și a vaginului utilizat un microscop special;
·     palparea bimanuală a uterului și a anexelor - degetele unei mâini sunt introduse în vagina, iar ceaaltă mână aplică o presiune moderată prin peretele abdominal;
·     Ei iau frotiuri pentru floră și celule atipice.
Dacă există o suspiciune de premenopauză precoce sau prematură, simptomele sunt pronunțate, atunci se efectuează o gamă extinsă de examinări pentru a stabili cauza, a exclude patologia concomitentă și a determină severitatea cursului.
Cercetare de laborator:
·     analize generale de sânge;
·     indicatori biochimici: glucoză, profil lipidic, analize hepatice, coagulogramă, calciu;
·     hormoni ai glandei tiroide, glandelor suprarenale, estradiol, FSH, LH, prolactină, TSH;
· markeri tumorali dacă sunt indicați. Metoda instrumentală: · Ecografia organelor reproductive- atenție la starea ovarelor, prezența foliculilor, uniformitatea peretelui uterin, grosimea endometrului, semne de inflamație; · Ecografia ficatului; Ecografia glandei tiroide; Ecografia glandelor mamare; · mamografie; ECG ; · densitometrie ; · Doppler al venelor extremităților inferioare, vaselor capului și gâtului; · RMN - în cazuri de diagnostic complexe, dacă se suspectează o tumoare. Planul de examinare este întocmit de medic în fiecare caz concret, ținând cont de caracteristicile individuale ale femeii și de prezența anumitor indicații. 

Perimenopauza tratament Terapia este efectuată pentru a reduce manifestarea simptomelor și pentru a obține calitatea vieții și pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor. După examinare și examinare detaliată, în absența contraindicațiilor de la organe și sisteme, este prescrisă terapia de substituție hormonală. Regimurile de tratament și dozele sunt selectate de medic, observația de către un medic ginecolog este obligatoriu.

Dacă există contraindicații pentru administrarea hormonilor, se folosesc fitoestrogeni

- produse nutraceutice pe baza de materie primă vegetală Au un efect ușor asemănător estrogenului, nu au efecte secundare, dar efectul este vizibil în timp.
reduce manifestările neplăcute ale premenopauzei urmănd : somn sănătos, activitate fizică suficientă, alimentație adecvată. Experiențele pozitive vor ajuta în lupta împotriva unei dispoziții depresive: comunicarea cu cei dragi, călătoriile, mersul la cinema și teatru, hobby-uri, cumpărături. Consultații individuale cu un psihoterapeut și
În unele cazuri, tratamentul se efectuează împreună cu un cardiolog, endocrinolog, neurolog sau psihiatru.

Prognoza
Fără îngrijire  premenopauza reduce semnificativ calitatea vieții unei femei. Și în viitor putem duce la dezvoltarea bolilor inimii, zonei genitale, sistemul urinar, fracturi patologice și depresie. Pe lăngă medicații este important să menținem organismul cu nutraceutice , cu ajutorul suplimentelor putem suplimenta lipsa din organism a Colagenului care nu se mai produce și a altor substanțe necesare pentru evitarea complicațiilor grave.
Prevenire
Este imposibil să previi apariția menopauzei. Dar puteți evita manifestările severe ale perioadei precedente dacă urmați anumite recomandări:
activitate     fizică suficientă – ajută la întărirea sistemului osteoarticular , minimizează fenomenele vegetative, previne excesul de greutate și favorizează o bună dispoziție;
·     renunțarea la obiceiurile proaste - fumatul, alcoolul accelerează procesul de îmbătrânire în organism;
·     o alimentație echilibrată adecvată – previne acumularea depozitelor de grăsime, eliminarea deficitului de vitamine și microelemente;
·     aderarea la un regim de somn și odihnă - stresul fizic și psihic crește manifestarea sub formă de bufeuri, transpirație, labilitate emoțională, insomnie;
·     Un examen medical anual va permite identificarea și tratarea în timp util a bolilor somatice, prevenind trecerea la o formă cronică sau minimizând perioadele de exacerbare.

 

Descoperă o gamă variată de suplimente alimentare accesând site-ul nostru.
·

Lasa un comentariu

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.