Neurodietologia este o disciplină interdisciplinară fundamentată în domeniul neuroștiințelor și dieteticii. Ea se concentrează asupra îmbunătățirii tratamentului afecțiunilor neuropsihiatrice prin ajustarea calitativă și cantitativă a conținutului dietetic, precum și prin prevenirea patologiilor sistemului nervos prin intermediul alimentației, atunci când este fezabil. În plus, neurodietologia își propune să optimizeze funcțiile psihomotorii și intelectuale.
Este important de remarcat că neurodietologia și strategiile de selecție a nutriției terapeutice devin tot mai prominente în medicina clinică globală în fiecare an. Variația abordărilor nutriționale în tratamentul practic al tulburărilor neurologice la pacienți reflectă flexibilitatea disciplinei moderne a neurodietologiei. Astfel, a devenit evident că neurodietologia a fost pe scară largă folosită la copii, în contrast cu aplicarea sa limitată în tratarea pacienților adulți cu profil similar.
De asemenea, este important de menționat că deficiențele nutriționale și lipsa ajustării lor în timp util pot afecta negativ eficacitatea măsurilor de reabilitare, care reprezintă un element cheie în tratamentul complex al pacienților cu afecțiuni neurologice. Corectarea nutrițională adecvată este esențială pentru prevenirea dizabilității și pentru promovarea adaptării sociale. Atunci când nu este posibilă asigurarea unei cantități suficiente de nutrienți și energie printr-o dietă standard, se impune prescrierea de suport nutrițional, inclusiv utilizarea de produse alimentare specializate și suplimente alimentare bioactive.
Cuvinte cheie: minerale, vitamine, oligoelemente, deficite cognitive, macronutrienți, micronutrienți, compuși neuroprotectori, nutrienți esențiali pentru sistemul nervos, cum ar fi tirozina, colina, GABA, glicina, magneziul, piridoxina, piridoxal, neurodietologie, prevenire, corectare, KIRRANONUTRACEUTICE.