Articulații Sănătoase la Orice Vârstă

Articulații Sănătoase la Orice Vârstă

Pe parcursul vieții, articulațiile și coloana vertebrală sunt supuse unui stres considerabil și încep să se uzeze în timp. Factori precum alimentația deficitară, excesul de greutate, sedentarismul sau, antrenamentul intens, pot accelera acest proces. Senzațiile neplăcute la nivelul articulațiilor pot fi primul semnal că sistemul tău musculo-scheletic are nevoie de ajutor. Este esențial să fim atenți la semnalele pe care corpul nostru ni le trimite și să luăm măsuri pentru a ne menține articulațiile și coloana vertebrală sănătoase și funcționale. Adoptarea unui stil de viață activ, echilibrat, care include o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, poate ajuta la prevenirea problemelor articulare și la menținerea unei bune mobilități și flexibilități pe termen lung. De asemenea, este important să acordăm atenție poziției corecte a corpului în timpul activităților zilnice și să ne consultăm cu un specialist în cazul în care apar dureri persistente sau alte simptome la nivelul articulațiilor sau coloanei vertebrale.

 


De ce mă deranjează articulațiile?

Există multe motive pentru care articulațiile vă pot deranja. Disconfortul ușor sau moderat poate apărea atunci când purtarea constantă a pantofilor incomozi, lucrul îndelungat într-o poziție nefiziologică și la persoanele sensibile la vreme - când vremea se schimbă. Cu toate acestea, astfel de senzații neplăcute, de regulă, sunt trecătoare și, atunci când cauza este eliminată, dispar fără niciun ajutor.
Cele mai frecvente cauze ale unui astfel de disconfort și dureri articulare sunt multiple și includ o gamă largă de factori. Printre acestea se numără activitatea fizică excesivă, care poate duce la suprasolicitarea sistemului Musculo-scheletic ligamentar, la micro-traume ale cartilajului și membranei sinoviale a articulațiilor. În astfel de situații, disconfortul articular și muscular poate apărea imediat după o activitate fizică intensă sau pe fondul unui efort fizic prelungit, fie că este vorba despre muncă obositoare sau antrenament regulat cu o tensiune constantă asupra acelorași mușchi și articulații.


Excesul de greutate și sedentarismul reprezintă alte două cauze importante ale disconfortului și durerilor articulare. La persoanele cu greutate corporală în exces, presiunea asupra sistemului musculo-scheletic este crescută, iar acest lucru poate duce la uzura accelerată a țesutului cartilajului, generând disconfort în timpul mișcării și chiar în repaus. Cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât crește și presiunea asupra articulațiilor, punând o povară suplimentară asupra sistemului Musculo -scheletic. În plus, un stil de viață sedentar agravează problema, deoarece duce la slăbirea cadrului muscular, reducerea circulației sanguine și congestia la nivelul articulațiilor și coloanei vertebrale. Aceste condiții predispun la disconfort și dureri articulare și pot contribui la apariția afecțiunilor cum ar fi osteoartrita și alte probleme.


Modificările legate de vârstă sunt o cauză comună de disconfort și durere la nivelul articulațiilor, în special la persoanele cu vârsta peste 40-50 de ani. Procesele degenerative-distrofice sunt cele mai frecvente în acest context și includ pierderea de calciu, care duce la subțierea fasciculelor osoase, întreruperea alimentării cu sânge și trofismul cartilajului, precum și scăderea volumului lichidului sinovial. Aceste modificări degenerative duc la o uzură mai rapidă a articulațiilor și la apariția disconfortului, inițial după activitate fizică, dar care în timp se intensifică și se transformă în durere constantă. Dacă aceste probleme nu sunt gestionate corespunzător, articulațiile pot începe să doară chiar și în repaus, ceea ce poate duce la rigiditatea mișcărilor și, în cele din urmă, la limitarea mobilității.


Tulburările metabolice pot fi o cauză semnificativă a disconfortului articular. Aportul insuficient de vitamine și minerale sau excreția excesivă a produselor metabolice duce la tulburări metabolice, deteriorarea trofismului articular și modificări ale compoziției lichidului sinovial. Ca urmare, în articulații apar procese inflamatorii și degenerative, care, în absența unei corecții terapeutice adecvate, pot duce la dezvoltarea durerii și la o mobilitate limitată. Este esențial să se identifice și să se trateze corect aceste tulburări pentru a preveni agravarea simptomelor și menținerea sănătății articulare.


Cum să menținem articulațiile și coloana vertebrală sănătoase?

Dacă doriți să rămâneți foarte activi mulți ani, nu ar trebui să așteptați până când disconfortul și durerea devin tovarășii voștri constanți. Începeți să luați măsuri acum!
Activitatea fizică moderată și constantă contribuie semnificativ la menținerea sănătății sistemului Musculo-scheletic, reducând riscul apariției durerilor și disconfortului articular. În ceea ce privește antrenamentele de fitness mai intense și exercițiile efectuate în sală, acestea trebuie abordate cu prudență, în funcție de starea sistemului musculo-scheletic al fiecărei persoane.
Orice s-ar putea spune, nutriția joacă un rol extrem de important în viața noastră, deoarece sănătatea întregului corp, inclusiv a sistemului musculo-scheletic, depinde de ce și cum mâncăm. Alimentația echilibrată și bogată în nurtienți esențiali contribuie la menținerea integrității și funcționalității articulațiilor și oaselor, prevenind astfel apariția și agravarea diverselor afecțiuni articulare și musculare.
În plus, se recomandă excluderea sau cel puțin reducerea consumului de alimente care dăunează articulațiilor, cum ar fi zahărul și carbohidrații rafinați, murăturile, conservanții, prăjelile și, bineînțeles, alcoolul. În schimb, este benefic să adăugați în dietă alimente ce conțin glucozamină  și condroitină care susțin sănătatea sistemului musculo-scheletic și ajută la reducerea riscului de afecțiuni precum osteoartrita.Glucozamina și condroitina sunt compuși naturali prezenți în cartilaje, având un rol esențial în menținerea sănătății și integrității acestora, ajută la ameliorarea și gestionarea durerilor articulare. Acestea contribuie la regenerarea cartilajului, reducerea inflamației și îmbunătățirea mobilității articulațiilor afectate de afecțiuni degenerative, precum osteoartrita. Deoarece nu este posibil să primești suficientă glucozamină și condroitină din dietă, deficitul poate fi remediat doar cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Potrivit specialiștilor, aceste suplimente sunt eficiente în ameliorarea durerii cauzate de artrită.Glucozamină și condroitină acționează ca antiinflamatoare naturale, având capacitatea de a încetini deteriorarea cartilajului și de a contribui la menținerea sănătății și mobilității articulațiilor.

 ARTROBAR HGB+ de la KIRRANO conține glucozamină, asociată cu condroitină, colagen marin și metilsulfonilmetan  (MSM), pentru o eficiență sporită. Acest produs protejează celulele condrocite, ajutând la menținerea structurii cartilajelor, susținând mobilitatea, confortul, forța și flexibilitatea corpului. Adăugarea acestui supliment va crește forța articulară, va preveni deteriorarea articulațiilor și va reduce riscul de deteriorare a ligamentelor și articulațiilor sub sarcini intense. De asemenea, va avea un efect antiinflamator și analgezic, oferind o acțiune corectivă pentru bolile articulațiilor.

Lasa un comentariu

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.