Molecula Tinereții!

 

Acidul hialuronic sau  Hialuronan, este o moleculă deosebit de valoroasă prezentă  în organism  în mod natural și are un rol important  în domeniul sănătății și cosmetic. Rolul său este multifuncțional, aducând atât beneficii remarcabile în lupta împotriva procesului de îmbătrânire, cât și contribuind semnificativ la tratamentele medicale care cuprind afecțiuni oftalmologice și artrita în diverse forme.

Haideți să-i explorăm proprietățile.

Ce este această substanță?

Complexă și delicată, o polizaharidă, având o prezență în Matricea Extracelulară, și anume în țesuturile Conjunctive, Epiteliale și Nervoase ale organismului.

Descoperit în 1934 de către biochimistul german Karl Meyer, a fost inițial identificat în umoarea vitreoasă a bovinelor. Numele său derivă atât de la aspectul "hialoid" (sticlos) al compusului când interacționează cu lichid, cât și de la prezența acidului hexuronic. Studiile ulterioare au dezvăluit că hialuronanul mai este prezent în piele și în articulații.

 

În lumea cosmeticii, există câteva tipuri cu aplicații variate:

-acid hialuronic Hidrolizat: pentru Ten gras și mixt.

-hialuronat de sodiu: fiind preferat pentru pielea normală.

-hialuronat Acetilat de Sodiu: Combină avantajele adresându-se celor cu piele uscată și medii uscate.

Cine este responsabil de secreția Hialuronului în organism?

Această prețioasă polizaharidă, este secretată de fibroblaste și condrocite, joacă un rol complex și esențial:

  • Pentru a hidrata Pielea și Țesuturile: Menține pielea hidratată, asigurându-i un aspect luminos și tânăr. În plus, contribuie la întârzierea procesului natural de îmbătrânire, prevenind deshidratarea fiziologică ce apare cu vârstă.
  • Contribuie la Sinteza Colagenului: Esențial în sinteza colagenului, susține sănătatea pielii, oaselor și a articulațiilor, având un impact semnificativ în prevenirea îmbătrânirii premature a țesuturilor.
  • Cartilaje și articulații lubrifiate Fiind parte componentă a capsulei sinoviale care formează articulația acționează prin lubrifiere redând flexibilitate și reducând fricțiunea în timpul mișcării.
  • Accelerarea Procesului de regenerare a Rănilor: Fiind unul din componentele esențiale a matricei celulare, contribuie la regenerarea țesuturilor și accelerează vindecarea rănilor, fiind recunoscut drept un aliat important a procesului de reparație celulară.

Utilitatea Medicină

Cu trecerea timpului, producția naturală de acid hialuronic scade. Acest deficit poate duce la apariția ridurilor, afectarea articulațiilor și pierderea hidratării pielii. Pentru a contracara aceste efecte, au fost dezvoltate diverse modalități de aport extern, ca:

  1. Chirurgia Ortopedică:
  • Osteoartrita: Nutraceuticele se dovedesc utile în gestionarea acestei afecțiuni degenerative a articulațiilor, reducând simptomul de durere la nivelul genunchilor și diminuând progresia bolii.
  1. Oftalmologia:
  • Sindromul de Ochi Uscat: Picăturile de ochi ce conțin acid hialuronic ajută la reducerea manifestărilor acestui sindrom, îmbunătățind lubrifierea și umidificarea ochilor.
  1. Medicina Estetică:
  • Hidratare și Întinerire: Suplimentele și tratamentele locale cu Hialuronan contribuie semnificativ la o piele mai hidratată, ameliorarea dermatitei și roșeții, fiind răspândite în proceduri de umplere a liniilor fine de pe față. La fel este foarte important pentru

Sănătatea Feminină. Sunt făcute mai multe studii care par să fie promițătoare în problemele cu dureri de vizică urinară, pare să acopere problema scăpărilor de urină la femei.

 

Contraindicații

Întrucât organismul produce în mod natural acest acid, reacțiile alergice sunt rare. Totuși, precauția este necesară în cazul gravidelor și în situații specifice, cum ar fi combinații cu alte ingrediente active sau concentrații mari. Consultarea unui medic dermatolog pentru recomandări personalizate este întotdeauna înțeleaptă.

Ce mâncăm pentru Susținerea Producției proprii de Acid Hialuronic ?

Pe lângă Sursele de Acid Hialuronic menționate mai sus, există și alimente care pot contribui la producția natural cum ar fi:

  • Supa de oase, eliberând acid hialuronic din os, cartilaje și măduvă.
  • Organele animale, în special inima sau ficatul de pui, porc, vită, miel.
  • Legumele rădăcinoase, precum cartoful alb, pot crește producția de Acid Haluronic.
  • Tot ce stimulează producția de estrogen, precum Soia, Tofu, semințe de In, Susan, Fistic

Acest acid rămâne un aliat indispensabil în menținerea sănătății și a frumuseții, având un impact profund asupra hidratării, regenerării celulare și prevenirii îmbătrânirii premature a pielii și a țesuturilor. Alegerea înțeleaptă a suplimentelor alimentare și a tratamentelor cosmetice poate amplifica aceste beneficii, aducând un plus de echilibru și vitalitate în rutina de îngrijire personală.

Lasa un comentariu

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.