De este periculoasă lipsa de colagen în organism?

De este periculoasă lipsa de colagen în organism?

 Colagenul este o componentă integrală a pielii, țesutului conjunctiv și vaselor de sânge. În corpul uman, reprezintă cel puțin 25-45% din toate proteinele.

 Cred că mulți dinte voi ați auzit ce este colagenul, însă puțini știu despre cauzele și simptomele lipsei de colagen în corpul femeilor, despre cum este periculos pentru piele și sistemul musculo-scheletic (articulații, oase, ligamente etc.).

                     Semne ale deficitului de colagen

Ar trebui să suspectați o deficiență de proteine ​​dacă:

  • sunteți îngrijorat de scăderea și scăderea mobilității articulațiilor;
  • au apărut slăbiciune musculară și durere;
  • pielea a devenit mai subțire și mai laxă;
  • au apărut ridurile premature;
  • ovalul feței s-a schimbat;
  • părul a devenit plictisitor și despicat;
  • se observă delaminarea, înmuierea sau deformarea plăcii unghiei.

 Cum afectează lipsa de colagen sistemul musculo-scheletic?

 Ligamente, tendoane, oase, cartilaje, articulații, fibre musculare, discuri intervertebrale - toate acestea suferă stres mecanic constant sau periodic. Fibrele de colagen asigură rezistență, elasticitate, reglare și regenerare țesutului conjunctiv în aceste structuri anatomice.

Proteinele ocupă aproximativ 65-80% din greutatea uscată a tendoanelor. Fibrele de colagen din țesuturi și organe sunt orientate în direcția vectorului de acțiune al sarcinilor principale, iar legăturile încrucișate ajută, de exemplu, structura tendonului să reziste la sarcini puternice de impact și forțe de forfecare, reducând riscul de răniri în sport și la muncă.

În matricea cartilajului, colagenul formează o rețea fibrilă, care asigură menținerea formei și volumului cartilajului și, de asemenea, rezistă forțelor de deformare care acționează asupra acestuia.

Țesuturile articulare sunt formate din celule specializate și matrice extracelulară. Conține proteoglicani, glicoproteine ​​si fibrile de colagen si elastina. Acestea din urmă asigură rezistența mecanică a matricei. Fibrilele de colagen formează, de asemenea, o rețea tridimensională care conferă elasticitate țesuturilor. Cu o lipsă de proteine, structurile țesutului cartilajului sunt perturbate, ceea ce duce la procese patologice.

 Aproximativ 10% din toate fibrele musculare sunt formate din colagen. De asemenea, s-a demonstrat că promovează producția de proteine ​​musculare, îmbunătățește performanța la antrenament și reduce riscul de rănire de diferite grade.

Astfel, colagenul este extrem de important pentru sănătatea sistemului musculo-scheletic. Promovează:

  • întărirea țesutului cartilajului, ligamentelor și oaselor;
  • încetinirea ratei de distrugere a acestora;
  • reducerea manifestării durerii și a inflamației;
  • reducerea ratei modificărilor degenerative;
  • îmbunătățirea stării funcționale a articulațiilor și a coloanei vertebrale, precum și a indicatorilor activității fizice și a calității vieții;
  • sinteza propriei proteine.

 Cum afectează lipsa de colagen pielea?

Această proteină este principala componentă structurală a dermului, reprezentând aproximativ 70%. Colagenul este responsabil pentru menținerea pielii puternice, ferme, elastice și, de asemenea, pentru capacitatea sa de a se regenera. Concentrațiile de proteine ​​scad în mod natural odată cu vârsta. Aceasta are loc sub influența multor factori: îmbătrânirea fiziologică, caracteristicile sistemului endocrin și nervos central, factori genetici, alimentație și stil de viață, prezența proceselor patologice în organism, radiațiile UV. S-a dovedit că nivelurile de proteine ​​din piele scad progresiv odată cu vârsta — cu aproximativ 20% la fiecare deceniu după ce femeile împlinesc 40 de ani.

Deficitul de colagen duce la modificări structurale ale pielii. Există deshidratare și subțiere, sensibilitate excesivă, scăderea elasticității, riduri și modificări ale conturului feței. Pentru ca pielea unei femei să arate frumoasă și sănătoasă, este important să refaceți deficitul de colagen. Poate ajuta:

  • îmbunătăți culoarea, structura, elasticitatea;
  • uniformizați tonul;
  • reduce sensibilitatea;
  • asigura hidratarea necesara a pielii;
  • netezește ridurile mici și le face pe cele profunde mai puțin vizibile;
  • crește netezimea;
  • reduce celulita;
  • stimula producerea propriei proteine.

 Sinteza colagenului este un proces enzimatic complex care trebuie asigurat cu suficiente vitamine și minerale. Printre nutrienți, un loc important îl revine acidului ascorbic, fierului, magneziului, zincului și cuprului. În unele cazuri, organismul nu primește suficient din acești micro- și macronutrienți. Ca urmare, colagenul nu poate fi produs în volumul necesar. Prin urmare, este recomandabil să o luați suplimentar sub formă de supliment. Este important să se asigure o cantitate suficientă de proteine ​​în dietă. Acest lucru vă ajuta la completarea deficitului de colagen într-un timp scurt, precum și la stimularea producției sale independente în continuare.

COLAGEN MARIN are un efect sporit asupra pielii, părului, unghiilor și articulațiilor. Colagenul conținut în suplimentul alimentar ajută la îmbunătățirea starii pielii, reduce vizibilitatea ridurilor și cutelor, poate stimula organismul să-și producă propriul colagen pentru funcționarea normal a sistemului osos și a ligamentelor făcând posibilă prelungirea frumuseții și a tinereții.

 

Amintiți-vă, frumusețea vine din interior - îngrijiți-vă de sănătatea voastră pentru a radia frumusețe la exterior!

Lasa un comentariu

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.