Aspecte esențiale în selecția și utilizarea colagenului

Aspecte esențiale în selecția și utilizarea colagenului

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul nostru, reprezentând până la 30% din proteinele totale. Nu numai că este principalul material de construcție pentru piele, mușchi, oase și ligamente, dar reglează și tractul gastrointestinal, menține sănătatea inimii și vasculare și chiar are o acțiune benefică asuptra starii de spirit și calitatea somnului.
Colagenul joacă un rol esențial în menținerea elasticității și tonusului pielii, motiv pentru care este frecvent inclus în produsele cosmetice anti-îmbătrânire. Totuși, colagenul nu este important doar pentru piele, este de asemenea crucial pentru sănătatea oaselor, articulațiilor și ligamentelor.

Ce este important de luat în considerare atunci când alegeți și cum să luați corect colagenul?

Suplimentele alimentare cu colagen au devenit populare în urmă cu câțiva ani, iar astăzi popularitatea lor este în creștere.

  

Importanța colagenului pentru sănătate și tinerețe

În prezent mulți oameni sunt interesați de biohacking: trec la o alimentație adecvată, vizitează regulat centrul de fitness, iau suplimente alimentare pentru a îmbunătăți funcționarea organismului și pentru a obține un efect anti-îmbătrânire. Când se vorbește despre importanța nutraceuticelor, experții menționează adesea colagenul.

O scădere a sintezei de colagen se constată încă de la vârsta de 20 de ani, iar după 25–30 de ani, procesele de descompunere a acestei proteine ​​predomină asupra producției sale. De aceea trebuie să acordați atenție suplimentelor alimentare cu colagen după 30 de ani.

Este bine cunoscut faptul că colagenul este responsabil de elasticitatea și tonusul pielii (din acest motiv este inclus în cosmeticele anti-îmbătrânire), dar importanța lui pentru organism este cu mult mai mare. Sistemul nostru musculo-scheletic are nevoie de acest nutrient, este necesar pentru oase, articulații, ligamente, mușchi, vasele de sânge și organele interne.

Corpul uman este un sistem complex de autoreglare. Determină în mod independent care elemente ale sistemului au nevoie de o anumită substanță și, în primul rând, direcționează micronutrienții către nevoi urgente. Acest lucru se întâmplă cu colagenul. În primul rând, „proteina tinereții” este cheltuită pentru menținerea sistemului musculo-scheletic și numai după ce saturează oasele, articulațiile și mușchii, începe să lucreze asupra pielii. 

Care este colagenul „corect”?

În prezent există un număr mare de complexe cu colagen, care diferă în ceea ce privește tipul de materii prime, formă, dozare, gust și regim de dozare. Este dificil pentru consumatori să înțeleagă o astfel de diversitate. Deci, care este „corectă” și la ce ar trebui să acordați atenție atunci când cumpărați suplimente alimentare?

Compoziția cea mai apropiată de proteina fibrilă, care este produsă în corpul uman, este peștele sau colagenul marin. Și nu sunt doar cuvinte. Biodisponibilitatea și siguranța colagenului marin este susținută de cercetarea științifică. Astfel, în comparație cu colagenul animal, proteina obținută din pielea de pește are o capacitate mai mare de a pătrunde adânc în epiteliu și de a asigura procesele de refacere și întinerire a pielii. În plus, produsele de origine animală pot deveni o sursă de boli transmise de vectori. În ceea ce privește organismele marine, până în prezent, nu a fost înregistrat niciun caz de infecție transmisă de vectori după consumul de colagen de pește.

Dacă vorbim despre tipuri de colagen, vreau să remarc următoarele: tipul de proteină nu este la fel de important ca modul în care este procesată. Cel mai biodisponibil, adică cel „corect”, este colagenul hidrolizat - o proteină descompusă la nivelul peptidelor. De ce este important? Când diferite tipuri de proteine ​​brute sunt hidrolizate, se formează aceleași peptide, iar organismul răspunde în mod specific la aportul lor. Primind peptide, sintetizează în mod independent tipurile de colagen de care are nevoie în acest moment. Prin urmare, calitatea peptidelor și capacitatea lor de absorbție sunt mai importante decât tipul original de proteină brută.

Atunci când alegeți un supliment cu colagen, asigurați-vă că are în componența sa  vitamina C, care poate stimula producerea propriului colagen.

COLAGEN MARIN, îmbogățit cu vitamina C, vitaminele din grupa B și extracte din plante, reprezintă un aliat valoros pentru menținerea sănătății pielii și a sistemului musculo-scheletic. Împreună, aceste componente îmbunătățesc nu doar aspectul pielii, făcând-o mai fermă și mai elastică, dar și sănătatea oaselor, articulațiilor și ligamentelor, oferind un suport complet pentru întregul organism. Acest supliment combinat ajută la menținerea unui echilibru optim între estetică și funcționalitate, promovând un aspect tineresc și o stare de bine generală.

Lasa un comentariu

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.